Favorittene til å vinne Fotball EM 2021

Det europeiske fotballmesterskapet 2021 er den 16. europeiske finalen siden det første europeiske mesterskapet ble arrangert i 1960 i Frankrike med bare 4 deltakende nasjoner.

61 år senere blir fotball-EM 2021 en storslått og nesten episk begivenhet som finner sted over hele kontinentet. Hele 12 europeiske land deler vertskapet for fotball-EM 2021. Alt for å feire EMs jubileum og ikke minst en feiring av fotballen i hele Europa.

England er favoritt

“It’s coming home”. Slik roper og synger engelske fotballfans når de endelig tror at landslaget deres er i ferd med å vinne en sluttrunde. “It’s coming home” refererer til det faktum at England regnes som landet der fotball ble oppfunnet rundt 1863 i Cambridge.

De siste mange årene har sarkastiske engelskmenn for det meste brukt “It’s coming home” som en vits. Til tross for at engelskmennene er helt gærne etter fotball, og trolig har den mest populære fotballigaen i verden (Premier League), har de hardt pressede supporterne bare sett landslaget vinne en eneste finale da England vant verdensmesterskapet i 1966. Faktisk har England aldri vært i en EM-finale, og har bare vært i to semifinaler. Nå er likevel England blant favorittene til å vinne fotball-EM 2021, noe som blant annet skyldes at landslaget imponerte stort på VM i 2018 til tross for et veldig ungt lag.

Flere landslag gjør det dårlig

Med to års ekstra erfaring og hjemmebane i gruppespillet og i finalen, har England plutselig gått fra sovende kjempe til favoritt til å vinne EM i fotball. Det må selvsagt også sees i lys av at flere store fotballnasjoner i Europa sliter, og at europeiske giganter som Italia, Tyskland, Nederland og Spania ikke spiller på sitt beste for tiden.  

Flere av landslagene lider av ikke særlig vellykkede generasjonsskifter, og det har ført til at England og Belgia plutselig befinner seg blant favorittene. Man skal nok likevel huske på at den største favoritten på papiret nok er verdensmestrene fra Frankrike. Hvis finalen hadde foregått i Frankrike, hadde Frankrike ganske sikkert vært de største favorittene til å vinne fotball-EM 2021.

EM-finale på Wembley

England har fått æren av å være vertskap for både semifinalene og finalen på historiske Wembley i London. Dette skjedde også i 1996, da engelskmennenes drøm om tittelen ble knust da de røk ut i semifinalen til Tyskland på straffer. Den gang kunne Wembley ta litt over 70 000 tilskuere, mens i dag har nyrenoverte Wembley plass til 90 000 tilskuere som kan glede seg over finalen i EM 2021.